Depuradores o fàbriques?

Publicat el 19 de juny de 2017

SMART-plant, un projecte europeu en el que hi participa Aigües de Manresa

La Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament, a través d’Aigües de Manresa, facilita l’evolució de les tecnologies de depuració mitjançant la participació en el projecte europeu SMART-plant.

El projecte SMART-plant és un projecte europeu, en el marc del programa Horizon 2020, que explora la transformació de les depuradores d’aigua residual, en fàbriques de productes diversos, en el marc de l’economia circular. Aigües de Manresa hi participa juntament amb altres 25 partners, de 10 països diferents.

Horizon 2020 és el programa de recerca i innovació que implementa la Comissió Europea dins la iniciativa Europa 2020, amb l’objectiu de garantir la competitivitat global d’Europa, i disposa d’una dotació de, aproximadament, 80 bilions d’€, disponibles al llarg de 7 anys (2014 a 2020).

El projecte pretén demostrar i quantificar solucions eco-innovatives i energèticament eficients, en condicions reals, amb l’objectiu d’analitzar la viabilitat de renovar les plantes de tractament d’aigües residuals existents, desenvolupant l’aplicació de tecnologies de petjada de carboni baixa, fent possible la recuperació de materials que, d’altra manera, resulten perduts. La durada del projecte és de 4 anys, en el termini dels que s’utilitzen nou sistemes pilot, en set plantes municipals existents, funcionant durant més de 2 anys, en els que, operant en condicions reals, s’optimitzen els tractaments considerant la recuperació de recursos, l’eficiència energètica i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Es recuperen fòsfor, biopolímers, i cel·lulosa, s’assaja i es valida la seva utilització en agricultura i indústria, i s’analitza l’acceptació d’aquests productes en els mercats potencials. La integració dels elements de recuperació en els sistemes a escala real, s’avaluaran en cada una de les instal·lacions, seguint el paradigma de recuperació de recursos per a les plantes de tractament d’aigües residuals, en el futur immediat, on s’implementin les solucions del projecte Smart-plant. L’economia circular i la sostenibilitat ambiental dels sistemes es demostrarà mitjançant avaluació del cicle de vida i anàlisis de costos, per provar el benefici global de les solucions plantejades. Es preveu desenvolupar un sistema de suport integrat a la decisió, per poder identificar les solucions òptimes en quant a les tecnologies i els recursos generats.

En concret, el treball que es desenvolupa a l’EDAR de Manresa consisteix en el muntatge i operació d’una planta pilot, dissenyada per a un cabal de 10 m3/d amb les finalitats següents:

  • Eliminació del fòsfor sense l’addició de reactius químics.
  • Obtenció d’estruvita, que és un fertilitzant ric en magnesi i fòsfor.
  • Obtenció d’una aigua rica en PHA (polihidroxialcanoat) que ha de servir com a base per a la producció de bioplàstics.
  • Optimització energètica del procés d’eliminació de nitrogen.

Com a benefici afegit, s’obtindrà una reducció d’emissions difuses a l’atmosfera.

El grup d’empreses i institucions participants en el projecte utilitza una frase que resumeix l’esperit del projecte: Turn to Golden the Brown side of water  (Convertir l’aigua bruta en or).

 

David Güell, cap de depuració i Ricard Tomàs, director d’operacions adjunt a gerència d’Aigües de Manresa

Espais i equipaments


Inscripcions escoles