La Masia de la Culla

Publicat el 10 de novembre de 2016

Un nou repte per al Parc de la Sèquia, que n’assumeix la gestió i en redirigeix el futur

Des d’aquesta primavera la FundacióAigües de Manresa – Junta de la Sèquia gestiona la Casa de la Culla. Gràcies a aquest nou equipament el Parc de la Sèquia segueix creixent, gestionant cada vegada més espais representatius de la ciutat de Manresa.

La Culla és una masia construïda a partir del segle XIII que es trobava a tocar del camí ral entre Manresa i Barcelona. Va arribar a tenir 300ha i ser una de les masies més importants de Manresa, però l’arribada de la fil·loxera va fer desaparèixer la vinya i cap al 1950 la masia quedà deshabitada.

Tot i els grans canvis que ha experimentat la masia en els últims anys, encara queden alguns vestigis del seu passat agrícola, com 10 parcel·les d’horta, que avui treballen diferents avis de la barriada dins el projecte “L’hort de l’avi”.

Va passar a mans de l’Ajuntament l’any 1980, i el 1984 començà a funcionar com a Casa de la Natura. Posteriorment la gestió de la masia va passar a mans del Consell Comarcal
del Bages, que va impulsar el Projecte “L’hort de l’avi” i va facilitar que el 1994 s’instal·lés a la masia el Camp d’Aprenentatge del Bages, que va donar continuïtat a la Casa de la
Natura i encara es troba avui dia a la Culla.

Gestionar la masia de la Culla és una gran oportunitat, sobretot pels grans projectes que hi tenen la seva seu. El Camp d’Aprenentatge del Bages és un servei educatiu del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. El seu objectiu és facilitar la interpretació del medi natural, social i cultural de la comarca, amb una especial incidència sobre els aspectes mediambientals, mitjançant l’observació, la descoberta de
l’entorn, la reflexió i l’experimentació. Per dur a terme aquest objectiu el Camp d’Aprenentatge treballa colze a colze amb el Consorci del Bages per la gestió de residus i el Parc de la Sèquia.

El Camp d’Aprenentatge del Bages, i per tant la Culla, són una porta d’entrada al GeoParc de la Catalunya Central, ja que des del servei educatiu es fan moltes activitats que tracten la història geològica de la comarca amb els alumnes.

Des del 2001 el Consell Regulador de la DO Pla de Bages s’estableix a la masia de la Culla, aprofitant el vincle que té la masia amb el patrimoni i tradició vitivinícola. L’objectiu del Consell Regulador és impulsar els vins produïts en aquesta zona i servir a la millora del desenvolupament d’una comarca amb un sector vitivinícola important. La Denominació d’Origen garanteix l’origen i la qualitat dels vins que s’elaboren als 13 cellers de la DO.

Pel Parc de la Sèquia la gestió de la Culla és tot un repte. La il·lusió de l’equip és contribuir a mantenir vius els projectes que ja tenen lloc a la masia, reforçar-los i fer-los créixer. A més a més ens agradaria donar una nova cara a la masia, estem fent un projecte de restauració d’algunes parts de la masia i del seu entorn, i volem donar a conèixer aquesta casa mil·lenària per on Sant Ignasi passava en les seves peregrinacions a Manresa, al Bages i a tothom qui la vulgui conèixer.

Clara Aguilera. Responsable de la Casa de la Culla

Espais i equipaments


Inscripcions escoles